Przepis kulinarny
Chłopu do kosy Autor: krzych69   Data: 03.04.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=10014
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
według smaku i apetytu zależy od tego, czego dodamy więcej - ogólnie niedrogo zł średni ? min. bardzo duża

Składniki:

Składniki są proste, a ich ilość zależy od upodobań spożywających to danie (jedni wolą więcej kaszanki, inni więcej ziemniaków, itd.), toteż ograniczę się wyłącznie do ich wymienienia: ziemniaki, cienka kaszanka, boczek wędzony (najlepiej surowy), jajka, cebula, czosnek (dla smakoszy), sól, pieprz, ostra papryka, oregano (majeranek lub przyprawa do potraw kuchni włoskiej), maślanka lub kefir (obowiązkowo! do popicia i uzupełnienia potrawy)

Jak przyrządzić?

Boczek pokroić na plastry i podsmażyć na chrupko. Odłożyć w ciepłe miejsce. Ugotowane na półmiękko ziemniaki pokroić w talarki i wrzucić na patelnię z tłuszczykiem wytopionym z boczku. Podsmażyć na złoto (tu można dodać wyciśnięty czosnek), dodać przyprawy (musi być ostre i pachnące majerankiem lub oregano). Cebulę pokroić w talarki i udusić. Kaszankę podsmażyć do uzyskania chrupiącej skórki - a jeszcze smaczniej zgrillować. Jajka usmażyć "na sadzone" (żółtko musi być płynne).

Potrzebne przybory:

dość duża patelnia lub rondel, mała patelnia (lub nawet dwie), ew. grill

Jak podawać?

Danie to należy wyporcjować dla każdego oddzielnie, nie nadaje się do podania na półmisku. Na dość duże płaskie talerze nakładamy: ziemniaki, kaszankę (na nią cebulkę), boczek, jajka sadzone. W kubki nalewamy chłodną maślankę. Jak kto lubi i jakie ma upodobania estetyczne - można każdy składnik ułożyć oddzielnie, można na ziemniaki położyć boczek itp. Także można całość posypać młodym szczypiorkiem. Koniecznie wszystko musi być gorące, ostre i chrupiące. Nie nadaje się do podgrzewania. A smakuje... niebo w gębie, o ile ktoś lubi proste i chłopskie żarło. Warto spróbować!

Uwagi:

Jedzonko takie jadłem w pewnej karczmie nad morzem - palce lizać!

Czas przygotowania:

Jeśli mamy wprawę - "gotujemy na dwie ręce" - to przyrządzenie tego danka nie zajmie nam dużo czasu.

« Powrót