Przepis kulinarny
Kopytka domowe Autor: Krzysztof z wawy   Data: 04.04.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=10021
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
na dwa obiady 15 zł średni 45 min. niska

Składniki:

0,5 kg mąki szymanowskiej, 1,5 kg ziemniaków, sól

Jak przyrządzić?

Ugotować ziemniaki, żeby były miękkie, ugnieść na miazgę, najlepiej przepuścić przez maszynkę do mięsa. Wrzucić na stolnicę, dodać stopniowo mąkę i szczyptę soli i zagnieść ciasto na jednolitą masę. Z ciasta zrobić wałeczki, pokroić w małą kosteczkę i wrzucać na gotującą się wodę.

Jak podawać?

Kopytka podawać z sosem myśliwskim Knorra.

« Powrót