Przepis kulinarny
Pieczarki w cieście naleśnikowym Autor: Keera   Data: 12.04.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=10121
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4-6 ? zł średni ? min. ?

Składniki:

Pieczarki małe ok. 20 szt., majeranek, sól, pieprz, kwasek cytrynowy. Ciasto naleśnikowe: szklanka mleka, mąka, jajko, sól.

Jak przyrządzić?

Pieczarki umyć, niekoniecznie osuszać. Przełożyć do miski i posypać sporo majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszać i dodać odrobinę kwasku cytrynowego. Tak przygorowane odstawić w chłodne miejsce. Jak się da, to nawet na całą noc. Ze szklanki mleka, mąki, jajka, soli przygotować ciasto naleśnikowe. Musi byc gęste, żeby nie spływało z pieczarek. Każdą pieczarkę zanurzać w cieście i wkładać na głęboki olej do smażenia. Poczekać, aż się zbrązowi i wyciągnąć. Gotowe.

Jak podawać?

Podawać gorące. Najsmaczniejsze podawane do barszczu czerwonego, najlepiej niezabielanego.

Uwagi:

Pieczarki mocno posolić. Ostrożnie z kwaskiem cytrynowym, bo mogą być za kwaśne po upieczeniu. Ciasto naleśnikowe powinno być gęste. Jeśli zostanie, można samo usmażyć w oleju (u mnie właśnie te "odpadki" znikają najszybciej).

Czas przygotowania:

Smażenie około 30 min.

« Powrót