Przepis kulinarny
Kalafiorek Autor: Monika   Data: 29.04.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=10277
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 30 min. ?

Składniki:

Kalafior, śmietana (najlepiej 30%), majonez, czosnek, koperek. Ilość majonezu i śmietany zależy od tego, jak dużo sosu ma powstać.

Jak przyrządzić?

Kalafior ugotować w osolonej wodzie, musi być miękki, ale nie rozpadający się. Ząbek czosnku (można więcej, jeśli ktoś preferuje) obrać, pokroić w malutką kosteczkę i rozgnieść łyżką w miseczce (ewentualnie przecisnąć przez rozdabniacz), dodać majonez (około 3 łyżek stołowych na początek), dodać śmietanę i wymieszać, konsystencja tego sosu ma być niezbyt gęsta. Jeśli wyszło sosu zbyt mało, to dodajemy jeszcze majonezu i śmietanki. Na koniec dodajemy koperek (może być suszony). Odcedzony kalafior polewamy sosem. Można podawać z ziemniakami.

Potrzebne przybory:

garnek, miseczka, łyżka, durszlak

Uwagi:

Najlepiej, by kalafior był ciepły w chwili podawania.

« Powrót