Kalafiorek
Autor: Monika
Data: 29.04.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=10277
|
Porcje: |
Koszt: |
Trudność: |
Czas: |
Kaloryczność: |
? |
? zł |
średni |
30 min. |
? |
|
Składniki:
Kalafior, śmietana (najlepiej 30%), majonez, czosnek, koperek. Ilość majonezu i śmietany zależy od tego, jak dużo sosu ma powstać.
Jak przyrządzić?
Kalafior ugotować w osolonej wodzie, musi być miękki, ale nie rozpadający się. Ząbek czosnku (można więcej, jeśli ktoś preferuje) obrać, pokroić w malutką kosteczkę i rozgnieść łyżką w miseczce (ewentualnie przecisnąć przez rozdabniacz), dodać majonez (około 3 łyżek stołowych na początek), dodać śmietanę i wymieszać, konsystencja tego sosu ma być niezbyt gęsta. Jeśli wyszło sosu zbyt mało, to dodajemy jeszcze majonezu i śmietanki. Na koniec dodajemy koperek (może być suszony). Odcedzony kalafior polewamy sosem. Można podawać z ziemniakami.
Potrzebne przybory:
garnek, miseczka, łyżka, durszlak
|
Uwagi:
Najlepiej, by kalafior był ciepły w chwili podawania. |
« Powrót
|
|
|