Przepis kulinarny
Rydze w śmietanie z makaronem Autor:   Data: 26.10.2010
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/rydze-w-smietanie-z-makaronem-o_1033
Rydze obok trufli są najbardziej pożądanymi grzybami jadalnymi. Każdy grzybiarz znalezienie ich uważa za swój sukces. To bardzo ceniony i smaczny grzyb o przyjemnym zapachu i charakterystycznym smaku. Można go smażyć, marynować lub suszyć. Rydze smażone na maśle ze śmietaną i serem camembert warto podać na wstążkach makaronu.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 30 zł średni 30 min. wysoka

Składniki:

20 dag makaronu wstążki,
30 dag rydzów,
łyżka masła,
cebula,
pół szklanki śmietany,
2 ząbki czosnku,
pół pęczka natki pietruszki,
serek camembert,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.

Grzyby oczyścić, umyć pod bieżącą wodą.

Następnie pokroić na większe cząstki.

Usmażyć na maśle razem z pokrojoną cebulą.

Dodać pokrojony czosnek, natkę pietruszki.

Przyprawić solą i pieprzem.

Ser camembert pokroić w paseczki i dodać do gorących grzybów, powinien się tylko lekko rozpuścić.

Wlać śmietanę i wszystko lekko wymieszać. Grzyby podawać razem z makaronem.

« Powrót