Przepis kulinarny
Dorsz w pomidorach Autor: Monaura   Data: 15.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=10460
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

1 kg dorsza, 3 łyżki mąki, olej, 4 marchewki, 1 mały seler, 2 pietruszki, 5 cebul, 1 koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, liść laurowy, cukier, kwasek cytrynowy, papryka mielona

Jak przyrządzić?

Rybę umyć, podzielić na porcje, skropić kwaskiem cytrynowym i odstawić na pół godziny. Obtoczyć w mące, kłaść na silnie rozgrzany olej i smażyć na jasnożółty kolor. Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w paski. Rozdrobione warzywa udusić na pozostałym oleju z niewielkim dodatkiem wody. Dodać do nich koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem. Przygotowanym sosem zalać rybę i jeszcze raz poddusić.

« Powrót