Przepis kulinarny
Pomidorki faszerowane Autor: sorja   Data: 22.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=10510
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 15 min. ?

Składniki:

pomidory (ilość w zależnosci od ilości gości - 1-2 pomidory na jedną osobę), ser żółty starkowany (ok.30 dag), 2-3 ząbki czosnku, szynka (ok. 30 dag), 1 puszka kukurydzy, listki świeżej bazylii

Jak przyrządzić?

Pomidorki naciąć od strony szypułki w kształcie okręgu - tak aby można było włożyć do środka małą łyżeczkę. Przez wycięty otwór wyciągnąć delikatnie cały miąższ do osobnej miseczki (miąższ można później wykorzystać np. do pomidorówki lub spaghetti neapoliatańskiego:) Ser żółty starkować, pokroić szynkę na drobną kostkę, a kukurydzę odcedzić. Połączyć ser, szynkę oraz kukurydzę, dodając majonez. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku. Gotową pastą nadziać pomidory, na wierzchu ozdabiając listkiem świeżej bazylii. Smacznego:)

Uwagi:

Przepis jest bardzo prosty, a pomidorki są pyszne! Doskonałe na wszelkie imprezy jako przystawka bądź potrawa.

« Powrót