Przepis kulinarny
Babka dwukolorowa Autor: mariola-pychotka   Data: 23.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=10520
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni około 60 min. ?

Składniki:

1 kostka margaryny, 6 jajek, 1,5 szkl. cukru, 2 szkl. mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, aromat pomarańczowy, polewa czekoladowa

Jak przyrządzić?

Mikserem ucierać margarynę z jajkami i cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do ucieranych jajek. Dodać aromat i wszystko dokładnie zmiksować. Odlać 1/4 ciasta i połączyć z kakao. Foremkę wysmarować tłuszczem. Najpierw wlać jasne ciasto, a następnie ciemne. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez około 1 godz.

Uwagi:

Ciasto jest naprawdę bardzo łatwe. Poradzi sobie osoba, która zaczyna piec ciasta. Jest bardzo smaczne. Przede wszystkim się szybko robi. Gdy nie mam aromatu pomarańczowego, dodaję np. rumowy lub cukier waniliowy, a zamiast polewy czekoladowej można posypać cukrem pudrem. Wtedy jest w innej wersi i się ciasto nie znudzi. Zapewniam, że jest również pyszne.

Czas przygotowania:

Najlepiej po 50 min sprawdzić patyczkiem. Na środku ciasto może być jeszcze surowe, pewnie zależy od piekarnika. Wtedy trzymam jeszcze jakieś 10 min.

« Powrót