Przepis kulinarny
Dietetyczna pierś kurczaka Autor: maala   Data: 24.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=10583
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 9 zł średni 70 min. niska

Składniki:

1 pierś kurczaka, 3/4 szklanki jasnego piwa, 6 pieczarek, cebula, 2 łyżeczki mąki, 2 łyżeczki śmietany, łyżeczka masła, pół pęczka pietruszki lub koperku, sól, pieprz

Jak przyrządzić?

Mięso należy natrzeć solą i pieprzem ok. 1,5 godz. przed gotowaniem. Pieczarki i cebulkę pokroić i wymieszać z solą. Mięso ułożyć w parowarze, posypać pieczarkami i cebulą, wlać połowę porcji piwa i gotować ok. 55 minut. Wlać pozostałą część piwa i gotować jeszcze ok. 15 minut. Sos z pieczarkami i cebulką przelać do rondelka, nastepnie włożyć do niego pierś w porcjach i podgrzać w piekarniku lub na gazie. Przed podaniem posypać koperkiem lub pietruszką.

Potrzebne przybory:

deska, nóż

Jak podawać?

Gorącą z ziemniaczkami lub ryżem.

Uwagi:

Potrawa jest bardzo dietetyczna - dla wszystkich, którzy dbają o linię lub zamierzają schudnąć kilka kg, nie rezygnując ze smacznych, mięsnych obiadków. Pięknie pachnie w całym domu, zawiera śladową ilość tłuszczu i węglowodanów, które wpływają na naszą figurę. Polecam tę potrawę każdemu. I mięsożercy, i diabetykowi :)

Czas przygotowania:

« Powrót