Przepis kulinarny
Gołąbki z kaszą gryczaną Autor: MAGDALENA   Data: 24.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=10692
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
20 15 zł średni 40-50 min. niska

Składniki:

Średniej wielkości główka kapusty, 1,5 szklanki kaszy gryczanej, ok. 60 dag pieczarek, sól, pieprz, 1 średnia cebula, oliwa z oliwek

Jak przyrządzić?

Sparzyć kapustę i oddzielić liście. Kaszę ugotować w 3 szklankach wody. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek, na złoty kolor. Do cebuli dodać pokrojone drobno pieczarki i wszystko podsmażyć. Uduszone pieczarki dodać do uprażonej kaszy, doprawić solą i pieprzem. Farsz wykładać na przygotowane liście kapusty, zawinąć. Gotowe gołąbki ułożyć warstwowo w garnku, podlać niewielką ilością wody i gotować na małym ogniu, pod przykryciem ok. 40-50 minut.

« Powrót