Przepis kulinarny
Łosoś gotowany na parze w sosie pomarańczowym Autor: nena1984   Data: 25.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=10789
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3-4 ? zł średni 40 min. ?

Składniki:

4 filety z łososia do 2 cm grubości (ok. 500 g), szczypta imbiru (lub drobno posiekany), 2 cebulki dymki drobno posiekane. Sos: 1/2 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskanego), 2 łyżki sosu sojowego, 1 i 1/2 łyżeczki białego wina, 1/2 łyżeczki trzcinowego lub brązowego cukru, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, garść posiekanej natki kolendry, sok z 1 i 1/2 limonki (lub ostatecznie cytryny)

Jak przyrządzić?

Ułożyć rybę w parowarze w jednej warstwie. Łososia posypać równo imbirem. Przykryć i gotować 8-10 min lub aż ryba będzie miękka (sprawdzić widelcem). Połączyć składniki sosu. Wlać na małą patelnię, zagotować, aż zgęstnieje. Przełożyć rybę na talerz, polać sosem i posypać cebulką. Udekorować listkami kolendry lub mięty.

« Powrót