Przepis kulinarny
Domowe spaghetti Autor: bard   Data: 13.05.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1079
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
10 porcji 40 zł średni 45 min. ?

Składniki:

- koncentrat pomidorowy 100g, - 4 pomidory, - 2 papryki świeże lub konserwowa, - mieso wieprzowe lub mieszane ok 0,6 kg, - groszek z puszki lub świeży, - czosnek w zależności od upodobań, - 3-4 cebule, - makaron spaghetti, - oliwa z oliwek, - bazylia, - oregano, - zioła prowantalskie, - sól, - pieprz, - odrobina cukru do smaku, - wywar 05,-1l.

Jak przyrządzić?

Mieso zmielić na grubych oczkach, cebule pokroic w drobną kostke ,rozgrzać oliwe w garnku zrumienić cebule ,w miedzy czasie pokroić papryke w ciękie długie paski, sparzyć pomidory obrać ze skurki i pokroić w cząstki,do zrumienionej cebuli dodać mieso a gdy sie podsmaży pomidory i papryke ,wszysko dusić aż do czasu zmiekczenia pomidorów ,podlać odrobiną wywaru aby przykryc wszyskie składniki dodać groszek jeden lub dwa zobki wycisnać do garka pozostale obrane wrzucić do środka po kilkunastu minutach wlać resztę wywaru dodać koncętrat oraz zioła pieprz i sól gotować wszystko jeszcze ok. 10 min. na wolnym ogniu.

Jak podawać?

Najlepiej z dobrze odsączonym makaronem.

Uwagi:

Jeśli sos jest z byt żadki dodać można wiecej koncętratu lub zaprawic mąką, potrawa powinna byc lekko kwaśna dlatego można dodać odrobine kwasku cytrynowego bądz łyżeczkę octu dla smaku słodko kwaśnego warto dodać także odrobinę cukru.

« Powrót