Przepis kulinarny
Makaron z dynią i orzechami włoskimi Autor: Netka   Data: 26.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11053
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 30 min. 360 kcal

Składniki:

1/2 kg obranej, oczyszczonej z gniazd nasiennych dyni, pokrojonej w kostkę, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 ząbki czasnku, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 3 łyżki posiekanych włoskich orzechów, 1/2 kg makaronu, 2 łyżki startego parmezanu

Jak przyrządzić?

Makaron ugotować al dente. Kostki dyni wrzucić na patelnię, dodać niewielką ilość wody, poddusić do miękkości. Osobno podgrzać oliwę z oliwek, dodać rozmiażdżony czosnek i lekko poddusić. Dynię rozetrzeć, wymieszać z czosnkiem i oliwą, dodać pisiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Wymieszać z makaronem, posypać orzechami włoskimi i serem parmezan.

Uwagi:

Oczywiście ser parmezan mmożna zastąpić każdym innym, natomiast parmezan jest ubogi w tłuszcz i zasobny w wapń.

« Powrót