Przepis kulinarny
Cytrynowa panga Autor: Joasia   Data: 26.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11075
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 15 min. średnia

Składniki:

duże filety z pangi, kilka plastrów cytryny (ze skórką), kilka gałązek kopru, ulubione zioła, odrobina oliwy z oliwek

Jak przyrządzić?

Należy natrzeć oliwą i obsypać ziołami filety rybne, na wierzch ułozyć po dwa plastry cytryny i po gałązce świeżego kopru. Następnie złożyć filety na pół i w tej postaci włożyć je do parowaru. Już po kilkunastu minutach, kiedy ryba jest miękka (pandze długo nie trzeba), można cieszyć się cudownym zapachem kopru, ziół i cytryny oraz delektować się soczystym, smacznym i zdrowym mięsem rybnym.

Jak podawać?

Jeśli filety są naprawdę duże, można je podawać same. Jeśli nie są za duże, można je podawać z ulubionymi warzywami gotowanymi na parze.

Czas przygotowania:

Czas gotowania jest zależny od grubości filetów: im grubsze, tym dłużej, ale nie dłużej niż 25 minut.

« Powrót