Przepis kulinarny
Makaron z warzywami z dipem ziołowym Autor: Basia   Data: 26.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11077
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 10 zł średni 7-10 min. ?

Składniki:

makaron świderki, jogurt naturalny bez cukru, majonez niskotłuszczowy, świeże lub suszone ziola(jakie kto lubi), kalafior, marchew, pietruszka, zielona fasolka, sól, pieprz

Jak przyrządzić?

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (jeśli ktoś woli, może to być makaron ciemny). Odcedzamy, ale nie płuczemy, aby był ciepły, gotujemy przed samym podaniem. Obrane i pokrojone w dość duże kawałki warzywa gotujemy na parze, tak aby były miękkie, majonez łączymy z jogurtem i ziołami, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wykładamy makaron na talerz, na wierzch wykładamy warzywa i polewamy sosem, można posypać pokrojoną drobno natką pietruszki. Smacznego.

Uwagi:

Proporcje sosu zależne są od ilości porcji. Na dwie porcje: 3 łyżki majonezu i 3 łyżki jogurtu, zioła według upodobania.

Czas przygotowania:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, a warzywa do miękkości.

« Powrót