Przepis kulinarny
Łosoś na parze z dynią i sosem orzechowym Autor: IzaRost   Data: 27.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11128
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2-3 20 zł średni 30 min. niska

Składniki:

Pomarańczowa dynia jadalna, płaty łososia, brokuły. Sos: masło orzechowe, sos sojowy, śmietanka, sok z cytryny, koperek.

Jak przyrządzić?

Dynię pokroić w 2 cm kostki, skropić cytryną, ułożyć w dolnym naczyniu. Brokuły podzielić na cząstki, ułożyć w następnym naczyniu. Filety skropić cytryną, ułożyć w górnym naczyniu. W rondelku na małym ogniu podgrzewać do zagotowania; 3 duże łyżki masła orzechowego, pół opakowania słodkiej śmietanki, 3-5 łyżek sosu sojowego. Ułożyć wszystko na talerzu, polać sosem, łososia posypać koperkiem. Dodać cząstkę cytryny.

Jak podawać?

Danie na dużych płaskich talerzach można komponować kolorami, dekoracyjnie polewać w zawijasy gęstym sosem.

Uwagi:

Sos dodaje niezwykłego smaku neutralnej dyni. Do sosu zamiast smietanki można użyć oliwy z oliwek, ale wtedy dodać sok z cytryny.

« Powrót