Przepis kulinarny
Pasztecik z marchewki ;))) Autor: Dominika   Data: 29.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11383
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 20 zł średni 60 min. niska

Składniki:

2 kg marchewki, 1 l wywaru z warzyw (włoszczyzna i duuuuużo świeżych przypraw), pęczek pietruszki, 100 ml wina białego, 6 białek z jaj, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka utartej skórki cytrynowej 200 ml jogurtu naturalnego, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oliwa z oliwek

Jak przyrządzić?

Marchewkę obrać, umyć. Około 750 g odłożyć. Resztę pokroić w talarki, włożyć do 3/4 litra gorącego wywaru o gotować 20 minut. Całe marchewki ułożyć w rzędzie w płaskim rondlu (wcześniej wysmarowanym oliwą z oliwek) - prażyć około 5 minut. Po tym czasie zalać je resztą wywaru warzywnego, winem, dodać sól i gotować do odparowania. Ostudzić. Natkę obrać, opłukać, posiekać. Ugotowaną marchewkę w talarkach zmiksować (najlepiej blenderem ;) Wbić białka, dodać jogurt, sok z cytryny i pietruszkę. Przyprawić solą, pieprzem, gałką - wymieszać. Formę wyłożyć folią aluminiową i posmarować oliwą. Na dnie ułożyć warstwę masy marchewkowej. Następnie całe marchewki w sosie, ponownie masę, ponownie marchewki. Zakończyć masą. Przykryć folią i wstawić do kąpieli wodnej w nagrzanym piekarniku do temp. 150 stopni. Piec godzinę. Po tym czasie zdjąć folię, ostudzić, wstawić do lodówki. Podawać pokrojone na plastry.

Uwagi:

Proszę się nie martwić: danie jest bardzo niskokaloryczne, a oliwa z oliwek jest bardzo zdrowa. Potrzebna w każdej diecie. Danie idealne jako główne lub dodatek. Ja sama kładę pasztet na chrupkie pieczywo ;))) Bardzo dobre ze świeżymi surówkami (szczególnie z marchewki ;) Teraz, na lato, jak znalazł - dużo beta-karotenu - pięknie opalimy ciałko "od wewnątrz".

« Powrót