Składniki:
4 filety z łososia,
pęczek szpinaku,
kawałek korzenia imbiru,
kilka ząbków czosnku,
kilka plasterków cytryny.
Sos:
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
1,5 łyzeczki sosu sojowego,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
2 łyżeczki cukru,
trochę sosu chili
+ posiekany szczypiorek i prażone ziarno sezamowe.
Jak przyrządzić?
Płaskie naczynie do gotowania na parze wyłożyć świeżymi listkami szpinaku, posypać posiekanym świeżym imbirem i czosnkiem.
Na tym ułożyć filety z łososia bez skórki.
Każdy filet pokryć posiekanym imbirem i czosnkiem, a na wierzchu ułożyć plasterki cytryny ze skórką.
Szczelnie przykryć, gotować 8 min.
Po ugotowaniu rybę i szpinak polać sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem i prażonym ziarnem sezamu.
|