Przepis kulinarny
Łosoś na parze czosnkowo-imbirowy Autor: rufa   Data: 29.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11428
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 ? zł średni 8 min. niska

Składniki:

4 filety z łososia, pęczek szpinaku, kawałek korzenia imbiru, kilka ząbków czosnku, kilka plasterków cytryny. Sos: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1,5 łyzeczki sosu sojowego, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 2 łyżeczki cukru, trochę sosu chili + posiekany szczypiorek i prażone ziarno sezamowe.

Jak przyrządzić?

Płaskie naczynie do gotowania na parze wyłożyć świeżymi listkami szpinaku, posypać posiekanym świeżym imbirem i czosnkiem. Na tym ułożyć filety z łososia bez skórki. Każdy filet pokryć posiekanym imbirem i czosnkiem, a na wierzchu ułożyć plasterki cytryny ze skórką. Szczelnie przykryć, gotować 8 min. Po ugotowaniu rybę i szpinak polać sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem i prażonym ziarnem sezamu.

« Powrót