Przepis kulinarny
Lasagne pieczarkowa Autor: Magda   Data: 29.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11443
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 ? zł średni 90 min. ?

Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 900 g cienko pokrojonych pieczarek, 5�6 łyżek posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka świeżego oregano lub 1/4 łyżeczki suszonego, sól i czarny pieprz, 225 g świeżego ciasta makaronowego lub 6-8 suchych płatów, 155 g świeżo startego parmezanu. Sos beszamelowy: 55 g masła, 1 drobno posiekana mała cebula, 4 łyżki mąki, 4 szklanki gorącego mleka, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 duże żółtko.

Jak przyrządzić?

Przygotowujemy sos: rozpuszczamy masło w dużym rondlu i na średnim ogniu podsmażamy cebulę przez 5 min, aż będzie miękka. Wsypujemy mąkę i smażymy 1 min, ciągle mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia i stopniowo dodajemy gorące mleko, cały czas mieszając. Stawiamy garnek z powrotem na ogniu i nie przestając mieszać, gotujemy, aż sos zgęstnieje. Dodajemy sól i pieprz. Zmniejszamy płomień i gotujemy przez następne 10 min. Rozmącamy jajko w niewielkiej misce. Hartujemy odrobiną gorącego sosu i wlewamy do garnka, mieszając, by jajko się nie zwarzyło. Gotujemy przez 30 s, mieszając. Zdejmujemy garnek z ognia, utrzymujemy go w cieple, żeby nie powstał kożuch. Przygotowujemy lasagne: podgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy grzyby, zwiększamy płomień i smażymy, aż będą złote. Dodajemy zioła. Zmniejszamy płomień i smażymy 10 min, aż prawie cały płyn wyparuje. Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy. Rozgrzewamy piekarnik. Wykładamy wysmarowaną blachę (20 cm x 25 cm) 1/3 ciasta. Wykładamy 1/3 masy grzybowej, polewamy 1/3 sosu i posypujemy 1/3 sera. Powtarzamy te czynności dwukrotnie. Pieczemy 25-30 min, aż ser będzie złoty.

« Powrót