Przepis kulinarny
Sałatka ryżowa z kurczakiem Autor: Marti   Data: 29.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11483
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 ? zł średni 60 min. ?

Składniki:

Szklanka ryżu ugotowanego na sypko na parze, pierś kurczaka ugotowana na parze, 2 papryki uprażone do miękkości na parze, 80 g czarnych oliwek, 150 g sera żółtego, mielone ziele angielskie, pęczek dymki, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Czosnek, dymkę obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Ser pokroić w słupki, kurczaka w paski. Połączyć wszystkie składniki razem. Dodać oliwki. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim. Posypać natką. Podawać po wystudzeniu.

Uwagi:

Jeżeli dodamy ciepłą jeszcze pierś kurczaka i ryż, ser odrobine się rozpuści i sałatka będzie miała zwartą konsystencję. Ser może być każdy, mozzarella oczywiście też super.

« Powrót