Przepis kulinarny
Obiadek farmera Autor: Kaja   Data: 30.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11492
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 18 zł średni 60 min. ?

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka, kawałek mięsa wołowego, po 1 czerwonej, zielonej i żółtej papryce, 4 pomidory, por, cebula, cukinia, marchewka, przyprawy (sól, pieprz, papryka, chili), ziemniaki młode, najlepiej malutkie

Jak przyrządzić?

Gotujemy na parze mięso i warzywa pokrojone w paseczki albo grubą kostkę, ziemniaki gotujemy w mundurkach. Gdy mięso będzie gotowe, również kroimy w paski lub duże kostki i łączymy z warzywami, do tego dodajemy obrane ze skórki pomidory i gotujemy, aż puszczą soki i zrobi się sosik. Doprawiamy przyprawami i przekładamy do wazy (można od razu połączyć z ziemniakami i będzie taka zupa mięsno-ziemniaczana) albo podawać osobno.

Jak podawać?

Potrawa zawiera dużo warzyw i mięsa, więc wystarcza sama w sobie, ale można oczywiście serwować np. z sałatą skropioną sosem śmietanowym:)

Uwagi:

Jeżeli nie jesteśmy na diecie, to można dodatkowo zrobić zasmażkę (z masła i łyżki mąki).

Czas przygotowania:

Można wykorzystać mięsko z np. gotowanego rosołu.

« Powrót