Przepis kulinarny
Boczek gotowany na parze Autor: Zibi   Data: 30.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11520
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 120 min. ?

Składniki:

800 g chudego, surowego boczku, 1 główka sałaty, 100 g mielonego ryżu. Marynata: 2 łyżki miodu płynnego, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki wódki, 0,5 łyżeczki przyprawy "5 zapachów".

Jak przyrządzić?

Boczek opłukać w zimnej wodzie, po czym osuszyć. Pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm, a te w kwadraty o boku 4 cm. Wszystkie składniki marynaty starannie wymieszać ze sobą. W mieszaninie tej marynować mięso przez 30 min. Sałatę umyć, osączyć i podzielić na pojedyncze listki. Na rozgrzanej silnie patelni zrumienić (bez tłuszczu) mielony ryż. Panierować w nim kawałki boczku. Siatkę do gotowania na parze wyłożyć liśćmi sałaty. Na nich układać panierowane kawałki boczku. Gotować na parze przez ok. 2 godz. Podawać na gorąco, razem z liśćmi sałaty, na których boczek się gotował.

« Powrót