Przepis kulinarny
Bakłażany - zapiekanka Autor: kasiunia   Data: 31.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11599
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
1 ? zł średni 30 min. ?

Składniki:

4 plastry bakłażana (ok. 1 cm grubości), ser mozzarella (najlepiej w kulce), jajko, bułka tarta (mąka + otręby pszenne), 1 cebulka dymka (ta z liśćmi), sos pomidorowy (ja polecam z Łowicza, może być każdy wedle uznania, byle tylko był z pomidorami, nie nadaje się tylko pomidorowo-pieczarkowy), zioła prowansalskie, pieprz, sól, odrobina tartego parmezanu do posypania, olej

Jak przyrządzić?

Plastry bakłażana bardzo obficie posolić i zostawić na ok. 15 min, żeby puściły gorzki sok. Po tym czasie plastry dokładnie opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Jajko rozbełtać z ziołami prowansalskimi, następnie maczać w nim plastry, które panierować w bułce tartej (lub mące z otrębami). Następnie plastry smażymy na złoty kolor i wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z tłuszczu. Następnie siekamy dymkę, ser mozzarella kroimy w plastry (nieco cieńsze niż 1 cm). 2 plastry bakłażana kładziemy w naczyniu żaroodpornym, na nie po plastrze sera mozzarella(lub po 2, jeśli są małe), posypujemy posiekaną dymką (możemy ją rozsypać również wokół), następnie nakładamy po czubatej łyżce sosu i przykrywamy pozostałymi plastrami, na które również nakładamy po łyżce sosu. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy 5 min. Po wyjęciu przekładamy na talerz i posypujemy parmezanem. Strasznie dużo pisania, ale jest to szybkie i łatwe do zrobienia danie :)

Potrzebne przybory:

deska do krojenia, nóż, patelnia, naczynie żaroodporne

Uwagi:

Zamiast sosu ze słoika można oczywiście użyć tego własnej produkcji. Tylko oczywiście musi być z pomidorami.

« Powrót