Przepis kulinarny
Budyń z mięsa gotowanego Autor: Anita   Data: 31.05.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11614
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 45 min. ?

Składniki:

40 dag ugotowanej w wywarze z warzyw chudej wołowiny, 20 dag ugotowanego selera, 3-4 jaja, 1/2-3/4 szklanki tartej bułki, 1/2 szklanki rosołu, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, 1 łyżka oliwy

Jak przyrządzić?

Ugotowane mięso ostudzić wraz z ugotowanym selerem i posiekaną pietruszką, zemleć dwukrotnie w maszynce. Jaja umyć, oddzielić żółtka. Tartą bułkę przesiać. Formę budyniową posmarować oliwą i posypać tartą bułką (1 łyżka). Masę mięsną ucierać w naczyniu, dodając kolejno żółtka, przyprawić do smaku solą. Z białek ubić pianę. Do sztywnej piany dodać nieco soli. Ubijać jeszcze kilka minut. Połączyć, lekko mieszając drewnianą łyżką pianę z masą mięsną, dodając jednocześnie po trochu tartą bułkę. Przygotowaną potrawę włożyć do formy. Formę wstawić do dużego garnka z wrzącą wodą, przykryć. Gotować. Po ugotowaniu wyjąć z garnka i po kilku minutach otworzyć.

Jak podawać?

Podawać polany stopionym masłem z dodatkiem surówek z sałaty lub pomidorów.

« Powrót