Przepis kulinarny
Kluski drożdżowe Autor: Sylwia   Data: 01.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11640
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 ? zł średni 10 min. niska

Składniki:

30 dag mąki, 8 dag masła, 2 dag drożdży, 2 jajka, szczypta soli, 2 łyżki cukru

Jak przyrządzić?

Drożdże rozetrzeć z cukrem, gdy się rozpłyną, dolać ciepłe mleko, mąkę wymieszać z solą, wsypać do miski, dodać drożdże i jajka. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem, dodać stopione masło, ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, wyłożyć na stół, uformować wałek i odcinać równe porcje wielkości orzecha włoskiego, kształtować z nich kulki, ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Płaski garnek napełnić do połowy wodą, obwiązać gazą, wodę zagotować, na gazie ułożyć kluski. Gotować około 10 min. Przed zdjęciem z ognia sprawdzić patyczkiem, czy kluski nie są surowe. Podawać do pieczeni cielęcej.

Jak podawać?

Podawać najlepiej do pieczeni cielęcej!

Uwagi:

Gaza powinna lekko opadać do wewnątrz garnka, tak by można go było przykryć pokrywką.

« Powrót