Przepis kulinarny
Bogracz na ostro Autor: mateusz   Data: 01.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11654
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 90 min. ?

Składniki:

karkówka lub łopatka, przyprawa Delikat czerwona, papryka słodka i pikantna w proszku, cebula, 2-3 ząbki czosnku, czerwona papryka, puszka pomidorów krojonych

Jak przyrządzić?

Karkóweczkę lub łopatkę kroję w większe kwadraty, posypuję przyprawą Delikat, dodaję sól, pieprz, czerwoną ostrą paprykę w proszku (1 łyżeczka), czerwoną słodką parykę w proszku (1 łyżeczka, ale to po podsmażeniu mięska, żeby nie zgorzkniało). Do tego dużo cebuli skrojonej w kosteczkę, dużo czosnku i zalać wodą i to wszystko gotowąć ok. 45 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodaję czerwoną parykę pokrojoną w nie za małe kawałki i to jeszce z 30 minut, po tym czasie mamy pewność, że mięso będzie kruche, a papryka miękka. Na koniec dodaję pomidory z puszki i to jeszce chwilę pogotować. Jest wyśmienite, wydajne na imprezach i wyśmienicie pasuje do kaszy gryczanej lub do bagietki. Gorąco polecam.

Uwagi:

Ważne, aby papryki w proszku i chili dać po podsmażeniu mięsa.

Czas przygotowania:

90

« Powrót