Przepis kulinarny
Duszone pomidory Autor: Iwona   Data: 01.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11673
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 ? zł średni 10 min. średnia

Składniki:

20 dag pomidorków koktajlowych, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 łyżki octu winnego, łyżka octu balsamicznego, sól, pieprz, pęczek rukoli, ząbek czosnku

Jak przyrządzić?

Opłucz pomidory i osusz. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy, dodaj pomidory i czosnek. Na małym ogniu duś tak długo, aż czosnek nabierze złotawego odcienia. Składniki umieść w samowarze, przypraw solą i pieprzem, zalej octem winnym i zaparzaj przez niedługi czas. Wymieszaj resztę oliwy z octem balsamicznym. Przypraw solą i pieprzem i wymieszaj z rukolą. Ułóż na dużym półmisku. Na rukoli umieść pomidorki.

Jak podawać?

Podawaj jako przekąskę z dodatkiem białego pieczywa. Najlepiej pasuje ciabatta.

« Powrót