Przepis kulinarny
Fasolka szparagowa z jajkiem Autor: MagdaLENA   Data: 02.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11686
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 ? zł średni 15-20 min. ?

Składniki:

50 dag fasoli szparagowej świeżej lub mrożonej, 4-5 łyżek oliwy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 jajko, koperek, sól, pieprz do samku.

Jak przyrządzić?

Fasolę ugotować na parze, przelać zimną wodą, odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę uprzednio osoloną (puści sok) i zmiażdżony czosnek, smażyć na złoty kolor. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić, wymieszać. Suchą fasolkę dodać do podsmażonej cebuli i koncentratu, wymieszać, chwilę razem podgrzewać, aż fasolka będzie gorąca (ok. 3 min). Na koniec wbić do fasolki surowe jajko, wymieszać wszystko, podgrzać, aż jajko się zetnie. Do całości dodać dużo posiekanego koperku. Podawać jako samodzielną potrawę.

Uwagi:

W zależności od diety, danie można posypać utartym serem żółtym lub jeszcze na koniec po dodaniu jajka dodać ser do podgrzewającej się potrawy i mieszać do roztopienia.

« Powrót