Przepis kulinarny
Retzbachersalat Autor: Jose Da Gamba & Sobelbaum   Data: 07.06.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1170
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 porcji ? zł średni 30 min. ?

Składniki:

- 10 jajek, - puszka ananasów, - majonez 300ml, - małe opakowanie jogurtu naturalnego, - słoik pieczarek marynowanych, - sól, - pieprz zielony.

Jak przyrządzić?

Jajka ugotować na twardo, obrać przekroić wzdłuż na ćwiartki. Wyjąć żółtka i przełożyć do dużej misy. Plastry ananasa przekroić na ćwiartki a syrop z puszki zachować. Pieczarki pokroić na połówki. Żółtka rozcierać z majonezem, ale majonez należy dodawać stopniowo małymi porcjami, aż żółtka rozetrą sie na głądką mase. Dodać jogurt i wymieszać. Następnie dodajemy cały syrop z puszki mieszamy, dodajemy kolejno białka z jajek, plastry ananasa pieczarki. Ponownie mieszamy. Na koniec posolić do smaku oraz popieprzyć.

Potrzebne przybory:

Garnek, nóż, głęboka miska, deska do krojenia, duża łyżka do mieszania.

Jak podawać?

Podawać w eleganckich miseczkach z białym wytrawnym winem oraz białym pieczywem, lub grzankami z niego.

Uwagi:

Dla odważnych: Można dodać posiekany szczypiorek lub siekany kopereklub słodką paprykę w proszku.

« Powrót