Przepis kulinarny
Chleb razowy Autor: biznes_taray   Data: 02.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11708
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2 3,50 zł średni 60 min. ?

Składniki:

1/2 kg mąki żytniej, 1/2 kg mąki pszennej, 3/4 szklanki płatków owsianych, 3/4 szklanki otrębów pszennych, 1/2 szklanki wyłuskanego słonecznika, 1/2 szklanki pestek dyni, 1/2 szklanki ziaren lnu (siemię lniane), 3 łyżeczki soli, 1 litr letniej wody (rozpuścić zakwas, wymieszać ręką)

Jak przyrządzić?

Wszystko połączyć, 2 garście odłożyć na następny zakwas (może stać do 8 dni). Blachy (keksówki) posmarować olejem i posypać bułką tartą lub otrębami. Wyłożyć ciasto na blachę, gdzie przez 12 godzin będzie rosnąć, przykryć papierem bądź szmatką. Piec 1 godz. w 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika posmarować zimną wodą (pędzlem, szmatką), a następnie ponownie na 15 minut do piekarnika.

Potrzebne przybory:

duża miska, dwie blachy keksówki

Uwagi:

Proszę pamiętać o tym, że chleb razowy nie powinien być trzymany w folii. Prowadzi to do powstawania pleśni na chlebie. Proponuję trzymać chleb w kredensie lub pod szmatką. W razie pytań: biznes_taray@interia.pl Życzę smacznego!

Czas przygotowania:

Po godzinie polewany trochę wierzch wodą, następnie na 15 min do piekarnika!

« Powrót