Przepis kulinarny
Bindsuppe (zupa łączona) Autor: Jose Da Gamba & Sobelbaum   Data: 07.06.2003
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1171
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
3-4 porcje ? zł średni 40 min. ?

Składniki:

Resztki z niedzielnej pieczeni wołowej, 2 żółtka, 100 ml śmietany, (w wariancie II zamiast żółtek i śmietany przygotowujemy zasmażkę z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki), grzanki z białego pieczywa pokrojone w kostkę, 2 liście laurowe, sól, pieprz, łyżka świeżej pietruszki bądź szczypiorku.

Jak przyrządzić?

Wariant I Zagotować 1 litr wody, dodać liście laurowe. Posiekane drobno resztki pieczeni wrzucić do wody. Zagotować doprawić pieprzem i solą. Żółtka dokładnie wymieszać ze śmietaną. Zaciągnąć zupę. Zagotować i wyłączyć. Wariant II Zagotować 1 litr wody, dodać liście laurowe. Posiekane drobno resztki pieczeni wrzucić do wody. Zagotować doprawić pieprzem i solą. Przygotować zasmażkę. Zaciągnąć Zupę. Zagotować i wyłączyć.

Potrzebne przybory:

Garnek, deska do krojenia, ostry nóż, łyżka do mieszania, patelnia do przygotowania grzanek.

Jak podawać?

W kamionkowych miseczkach rozłożyć grzanki i zalać zupą. Poprószyć świeżą pietruszką.

« Powrót