Przepis kulinarny
Kotlety z kalafiora Autor: kalunia8   Data: 04.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11770
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 ? zł średni ? min. średnia

Składniki:

1 kalafior, 2 jajka, 15 dag bułki tartej, 6 łyżek posiekanego koperku, 1 łyżeczka kminku, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, kawałek korzenia lubczyku, odrobina cukru, sól i pieprz

Jak przyrządzić?

Kalafior podzielić na różyczki, dokładnie wypłukać, gotować na parze razem z lubczykiem i cukrem. Następnie rozgnieść widelcem na puree. Dodać jajka, bułkę tartą, posiekany koperek, przyprawy i starannie wymieszać. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoto w niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub po prostu na odpowiedniej patelni i bez tłuszczu.

Jak podawać?

Mogą być podawane jako "kotlet" hamburgerowy albo z ziemniakami i dużą ilością surówek.

« Powrót