Przepis kulinarny
Obiadowe danie dobre na odchudzanie - sałatka drobiowa Autor: Trini   Data: 05.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11780
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 15-20 zł średni 20 min. niska

Składniki:

0,5 kg piersi kurczaka, 2 średnie cebule, 1 porcja ryżu (ok. 100 g po ugotowaniu), surowa papryka czerwona, zielona i żółta, puszka kukurydzy, fasolka szparagowa, jogurt naturalny Danone (nowość zastępująca śmietanę), curry w proszku, bazylia, musztarda, sól, pieprz

Jak przyrządzić?

Pierś pokroić w jednocentymetrową kostkę, lekko osolić i obsypać bazylią. Pozostawić na 20 minut. Ryż przepłukać zimną wodą i włożyć do parowaru. Na innym poziomie ułożyć pokrojoną pierś. Gotować aż do miękkości mięska i ryżu. Papryki pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić do miski, w której będziemy przygotowywać sałatkę. Osączyć kukurydzę z wody i również wsypać do miski. To samo z fasolką szparagową, ale jeśli zachodzi taka potrzeba, pokroić ją na odcinki ok. 0,5 cm. Gdy mięso i ryż ostygną, wrzucić je do reszty produktów. Cebulę pokroić w drobną kostkę, osolić i odstawić na piętnaście minut, aby zmiękła i straciła zbyt ostry smak. W tym czasie przygotować dressing. Naturalny Danone ok. 200 ml (lekki, niskokaloryczny, a smaczny jak śmietana) wymieszać z 4 łyżeczkami curry, połową łyżeczki pieprzu, dwiem łyżkami musztardy. Gdy powstanie już jedolity sos, dodać skrojoną cebulę, wlać go do potrawy i wszystko dokładnie wymieszać, uważając jednak, aby nie zrobiła się papkowata masa.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?

Z ulubionym pieczywem bądź samą.

Uwagi:

Sałatka najlepsza jest, gdy odstoi w lodówce ok. 12 godzin. Zdecydowanie bardziej polecam gotowanie na parze od tradycyjnego ze względu na walory smakowe i zawartość zachowanych składników odżywczych.

Czas przygotowania:

Czas jest zależny od tego, czy gotujemy na parze, czy też tradycyjnym sposobem.

« Powrót