Przepis kulinarny
Krewetki w salsie warzywnej Autor: ala   Data: 05.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11785
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni 30 min. ?

Składniki:

40 dag krewetek, 20 dag brokułów, 20 dag groszku cukrowego, pęczek dymki, żółta papryka, mała papryczka chili, pół szklanki białego wytrawnego wina, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, łyżka posiekanych ziół (natki, bazylii), sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Brokuły dzielę na różyczki. Dymkę i czosnek siekam. Paprykę i papryczkę chili oczyszczam i siekam. Na patelni rozgrzewam oliwę, wkładam krewetki i smażę 3 minuty. Krewetki wyjmuję, trzymam w cieple. Na patelnię wrzucam dymkę z czosnkiem, papryką i chili. Smażę 3 minuty, mieszając. Dodaję brokuły i groszek cukrowy. Smażę razem kolejne 3 minuty, aż warzywa zmiękną, ale pozostaną jędrne. Podlewam białym winem, doprawiam ziołami, solą i pieprzem. Zagotowuję, odstawiam z ognia. Wkładam krewetki, mieszam.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:

Czas przygotowania:

« Powrót