Przepis kulinarny
Salatka z bakłażanem i rukolą Autor: alicja   Data: 05.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11787
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

mały bakłażan, 10 dag rukoli, czerwona cebula, papryczka chili, 2 pomidory, 4 łyżki oliwy ziołowej, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz

Jak przyrządzić?

Bakłażan myję, osuszam i odcinam końce, kroję w kostkę razem ze skórką. Chili myję, oczyszczam i kroję w cienkie krążki. Bakłażan i chili szybko podsmażam na oliwie ziołowej. Rukolę opłukuję, osuszam i odrywam twarde końce łodyżek, kroję w półplasterki. Pomidory siekam. Do salaterki wkładam bakłażan z chili, cebulę, rukolę i pomidory. W miseczce mieszam zalewę z pomidorów z octem balsamicznym i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Doprawiam solą i pieprzem. Sałatkę polewam sosem i mieszam.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:

Czas przygotowania:

« Powrót