Przepis kulinarny
Pieczarki w kremie szczypiorkowym - 1,5 zł Autor:   Data: 12.07.2011
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/pieczarki-w-kremie-szczypiorkowym-15-zl-o_1180
Przekąska lub dodatek do obiadu. Kruche, świeżutkie pieczarki z dodatkiem śmietanowego kremu szczypiorkowego to potrawa nie tylko smaczna ale i wyjątkowo tania. Koszt jednej porcji nie powinien przekroczyć 1,50 zł. Dzięki obecności selera naciowego i szczypiorku sałatka jest pełna witamin i minerałów. Co ważne, aromat selera naciowego świetnie współgra z resztą smaków, więc jest to pomysł na dobre wykorzystanie tego warzywa.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 6 zł średni 15 min. średnia

Składniki:

40 dag pieczarek, 150 ml śmietany 22%,
2 łyżeczki musztardy,
1 ząbek czosnku,
½ pęczka szczypiorku,
szczypta curry,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem, dodając musztardę, curry, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekany szczypior.

Doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Pieczarki myjemy i suszymy.

Do potrawy używamy wyłącznie świeżych grzybów, a tych nie trzeba obierać.

Tuż przed podaniem kroimy je w cienkie plasterki i układamy na półmisku.

Seler kroimy w drobne paseczki i układamy na pieczarkach.

Całość mieszamy z sosem. Podajemy z pieczywem.

« Powrót