Przepis kulinarny
Gołąbki z ryżem i oliwkami w liściach szpinaku lub botwiny Autor: Tomek   Data: 05.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11837
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
5-6 6-8 zł średni 60 min. niska

Składniki:

liście szpinaku lub botwiny - 20-25 szt., ryż - 150 g, oliwki zielone - 10 szt., oliwki czarne - 10 szt., czuszka - pół strączka, natka pietruszki - garść, jajo - 1 szt., bułka tarta - 2 łyżki, pieprz - do smaku, ocet balsamiczny lub oliwa ziołowa - 2 łyżki

Jak przyrządzić?

Ryż dokładnie umyć. Ugotować na małym ogniu pod przykryciem w 300 ml osolonej wody. Oliwki zalać gorącą wodą i odstawić na trochę, aby usunąć z nich smak solanki. Oliwki, czuszkę i natkę pietruszki posiekać drobno. Ryż doprawić do smaku pieprzem, wymieszać z posiekanymi składnikami oraz jajkiem i bułką tartą. Liście botwiny/szpinaku dokładnie umyć. Krótko obgotować liście na parze (najlepiej partiami, po 3-4). Rozłożyć je na pergaminie, nakładać na każdy po półtorej łyżeczki farszu, zwijać gołąbki. Gotowe gołąbki gotować jeszcze 10-15 minut na parze. Podawać na zimno jako zakąskę posmarowane z wierzchu odrobiną ziołowej oliwy lub octu balsamicznego.

Potrzebne przybory:

wkładka do gotowania na parze lub parowar

Jak podawać?

Na gładkim białym talerzu narysować szlaczek oliwą lub octem balsamicznym. Układać po 3-4 gołąbki, dekorować natką pietruszki.

Uwagi:

Gołąbki można robić z botwiny lub szpinaku. Liście szpinaku są jednak dużo mniejsze od liści botwiny, więc należy użyć ich więcej. Używamy tylko największych, kształtnych i nieporwanych liści.

« Powrót