Przepis kulinarny
Halibut z koprem na parze Autor: BACA   Data: 06.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11839
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 20 zł średni 12 min. ?

Składniki:

4 kotlety z halibuta (po 200 g), sok z 1/2 cytryny, sól, świeżo mielony pieprz, odrobina mielonego imbiru, 2 pęczki kopru włoskiego, 4 dag masła, 150 ml wytrawnego białego wina, 150 ml wywaru rybnego

Jak przyrządzić?

Kotlety z halibuta myję, osuszam, skrapiam sokiem z cytryny, przyprawiam solą, pieprzem i imbirem. Koper włoski drobno siekam. Wkładam do parowaru. Na wierzchu układam 2 dag masła. Łączę wino z wywarem rybnym i tym płynem napełniam dolne naczynie parowaru. Koper podduszam na parze. Na podduszonym koprze układam rybę, obkładam resztą masła i duszę na parze jeszcze przez 12 minut. Smacznego!

Jak podawać?

Danie przed podaniem posypuję natką kopru.

« Powrót