Przepis kulinarny
Aromatyczne piersi kurczaka faszerowane Autor: Agata   Data: 06.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11862
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 30 zł średni 30 min. średnia

Składniki:

Piersi kurczaka (tyle, ile osób), ser pleśniowy (np. lazur, rokpol), zioła prowansalskie, sól, pieprz, szynka parmeńska (2 razy więcej plastrów niż piersi), brokuł (świeży lub mrożony), kalafior (świeży lub mrożony).

Jak przyrządzić?

Piersi kurczaka płuczemy, czyścimy i w każdej wzdłuż wycinamy ostrym nożem kieszonkę (należy uważać, aby nie przeciąć kurczaka na wylot, gdyż podczas smażenia stracimy całe nadzienie serowe). Do każdej z kieszonek wkładamy po kawałku sera pleśniowego. Kawałki sera powinny być takiej wielkości, aby kieszonkę udało się „zamknąć” - w celu szczelnego zamknięcia najlepiej wspomóc się wykałaczkami. Wypełnione serowym nadzieniem piersi solimy, pieprzymy i obficie posypujemy ziołami prowansalskimi. Każdą pierś ściśle owijamy dwoma plastrami szynki parmeńskiej. Tak przygotowane piersi kładziemy na rozgrzany grill (elektryczny jak najbardziej pasuje) lub patelnię grillową i dobrze obsmażymy z dwóch stron, tak aby mięso nie było surowe, a ser w środku dobrze się rozpuścił. W tym samym czasie gotujemy na parze brokuły i kalafior. Po ugotowaniu miksujemy, soląc do smaku.

Potrzebne przybory:

grill elektryczny, garnek do gotowania na parze

Jak podawać?

Danie serwujemy na dużym talerzu, najlepiej w białym kolorze, ozdabiając go świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

Czas przygotowania:

Najbardziej pracochłonne jest przygotowanie i nafaszerowanie kieszonek w mięsie, ale tylko za pierwszym razem, potem idzie już jak z płatka.

« Powrót