Przepis kulinarny
Karkówka grillowana z warzywami Autor: Kasia   Data: 06.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11878
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 25 zł średni 45 min. ?

Składniki:

4 dość grube plastry karkówki, 4-5 cebul, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki keczupu, sól, pieprz i słodka papryka do smaku, 2 ząbki czosnku, 4 duże plastry żółtego sera

Jak przyrządzić?

Karkówkę delikatnie rozbić, posypać solą i pieprzem, natrzeć przeciśniętym czosnkiem, odstawić na ok. 15 minut. Cebulkę obrać, pokroić w talarki, podsmażyć na patelni z solą, pieprzem i słodką papryką. Ostudzić. Poukładać na blasze (piekarnik z termoobiegiem) lub tacce (grill) plastry karkówki. Na wierzchu ułożyć podsmażoną cebulkę, posmarować po wierzchu majonezem i keczupem, kolejność dowolna. Wstawić do piekarnika na około 30 minut (opcja grill z termoobiegiem) lub położyć na grillu na około 20 minut. Pod sam koniec pieczenia na każdym kawałku mięsa ułożyć plaster żółtego sera, podgrzewać, aż ser się roztopi. Mięso najlepiej podawać z bukietem warzyw gotowanych na parze. Ziemniaki, brokuły, fasolka szparagowa, kalafior polane sosem maślanym lub delikatnym beszamelowym.

Uwagi:

Ulubiona potrawa mojego męża. Palce lizać.

« Powrót