Przepis kulinarny
Koperkowa wiosna Autor: Agata   Data: 07.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11905
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
1 6 zł średni 25 min. niska

Składniki:

2 ziemniaki (najlepiej młode), 3 marchewki (najlepiej młode), jabłko (twarde i soczyste), inne warzywa, np. korzeń pietruszki, seler, kalarepa (wedle uznania), koperek, kostka bulionowa, olej (oliwa z oliwek), mąka

Jak przyrządzić?

Warzywa obrać lub jeśli są młode, to starannie umyć szorstką ściereczką lub szczotką pod bieżącą wodą, następnie pokroić na części. Wszystko układamy w parowarze i ustawiamy na ok. 20 minut. Jabłko dokładamy na 7-8 minut przed końcem gotowania. Po ugotowaniu odlewamy wywar, który się zbierze do szklanki, i przygotowujemy sos koperkowy. Do wywaru wrzucamy 1/3 kostki bulionowej i mieszamy aż do rozpuszczenia, do małego rondelka nalewamy odrobinę oleju - tyle żeby przykryło dno, i po nagrzaniu wsypujemy około pół łyżki mąki, tworząc białą zasmażkę. Następnie wlewamy wywar z kostką około 1/3 szklanki i mieszamy, potem dorzucamy koperek. Warzywa wykładamy na talerz i polewamy sosem.

Uwagi:

Można podawać z klopsami ugotowanymi na parze, wtedy czas gotowania wynosi około 30 minut.

« Powrót