Przepis kulinarny
Rosół z kurkami Autor:   Data: 02.08.2011
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/rosol-z-kurkami-o_1192
Gdyby zapytać niemal w każdej polskiej wsi, co warto zrobić z kurkami, okaże się, że gospodynie cenią sobie zwłaszcza rosół. Oczywiście rosół musi zostać przygotowany według tradycyjnej receptury, z cebulą podpieczoną na blasze lub nad gazem i kawałkiem kapusty. Mięso tylko z kury, najlepiej wiejskiej, i koniecznie z lanymi lub kładzionymi kluseczkami.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
8 15 zł średni 160 min. średnia

Składniki:

1 kura,
3 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
kawałek kapusty,
2 liście laurowe,
kilka nasion ziela angielskiego,
1 cebula,
sól i pieprz,
30 dag kurek,
1 łyżka posiekanego koperku.

Lane kluski:

2 jajka,
3 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki wody,
szczypta soli.

Jak przyrządzić?

Do dużego garnka wlewamy dwa litry wody i wkładamy oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki kurę.

Gdy woda się zagotuje, zbieramy z powierzchni męty i gotujemy jeszcze przez 15 minut.

Oczyszczone i pokrojone warzywa bez cebuli wkładamy do garnka i przykrywamy.

Cebulę obieramy z łusek i w całości stawiamy na malutkim gazie.

Trwa to klika minut, ale trzeba ten proces kontrolować i obracać cebulę, by przypiekła się ze wszystkich stron.

Kiedy będzie podpieczona, wkładamy ją do rosołu, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz.

Po 1 – 1 ½ godziny gotowania solimy i doprawiamy pieprzem do smaku.

Kiedy warzywa będą miękkie, a mięso zacznie się rozpadać, rosół jest gotowy.

Przecedzamy go i z klarownego rosołu delikatnie wybieramy tłuszcz z powierzchni.

Zagotowujemy ponownie i wkładamy do rosołu umyte kurki.

Gotujemy jeszcze 10-15 minut, w zależności od wielkości kurek.

W kubeczku roztrzepujemy jaja, dodajemy do nich wodę i miksujemy z mąką.

Solimy.

Do małego rondelka wlewamy wodę i gdy się zagotuje, delikatnie wlewamy do niej ciasto z kubeczka cały czas mieszając.

Kiedy kubeczek będzie pusty, mieszamy jeszcze pół minuty i odcedzamy kluski.

Do talerzy wkładamy porcję lanych klusek i wlewamy rosół z kurkami. Podajemy posypane koperkiem.

« Powrót