Przepis kulinarny
Risi e bisi Autor:   Data: 04.08.2011
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/risi-e-bisi-o_1194
Risi e bisi to nazwa jednego ze znakomitych włoskich risotto. Pochodzi z Wenecji. To proste wegetariańskie danie, dzięki dobrej jakości składnikom, smakuje wybornie. Dlatego warto je przygotować, gdy w sprzedaży jest jeszcze świeży zielony groszek i poświęcić nieco najlepszej oliwy. Jedną z tajemnic przygotowania idealnego risotto to garnek z grubym dnem. Druga, to powolne dolewanie bulionu.
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
4 17 zł średni 40 min. średnia

Składniki:



25 dag ryżu (najlepiej arborio),
40 dag zielonego groszku,
½ marchewki,
1 cebula,
1 litr gorącego bulionu warzywnego (może być z kostki),
4 łyżki oliwy,
1 łyżka masła,
10 dag tartego parmezanu,
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki.

Jak przyrządzić?



Do garnka o grubym dnie wlewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej ryż na małym ogniu, aż ziarna będą przeźroczyste.

Powoli wlewamy łyżkę wazową gorącego bulionu.

W ciągu kolejnych 15 minut powoli dolewamy resztę bulionu.

W tym czasie kroimy drobno cebulę, szklimy ją na maśle.

Marchewkę ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli.

Przez dwie, trzy minuty dusimy ją z cebulą stale mieszając, po czym dodajemy warzywa do ryżu.

Dodajemy umyty groszek, mieszamy, przykrywamy garnek i dusimy całość 15 minut.

Ryż może poczekać jeszcze na konsumpcję, ale należy okryć garnek kocem, by ryż doszedł, a potrawa nie wystygła.



Podajemy porcje posypane parmezanem i posiekaną zieloną pietruszką.

« Powrót