Przepis kulinarny
Faszerowana tołpyga Autor: BRATEK   Data: 08.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11940
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
6 25 zł średni 35 min. średnia

Składniki:

80 dag tołpygi, 3 łyżki ugotowanego ryżu, 10 dag namoczonych suszonych śliwek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki bazylii, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 3 gałązki zielonej pietruszki, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, cytryna, 2 gałązki kolendry

Jak przyrządzić?

Sprawioną rybę nacieramy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę do lodówki. Śliwki krótko obgotowujemy, drylujemy i kroimy w paseczki. Ryż mieszamy ze śliwkami, roztartym z solą czosnkiem, bazylią, masłem i jajkiem. Masę przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową. Rybę nadziewamy wyrobioną masą i spinamy wykałaczkami. Żaroodporny półmisek smarujemy masłem, układamy w nim rybę, obkładamy gałązkami pietruszki, wlewamy wino i wstawiamy do miski parowaru. Gotujemy około 35 minut.

Potrzebne przybory:

wykałaczki, parowar, żaroodporny półmisek

Jak podawać?

Rybę podzieloną na porcje podajemy na ogrzanym półmisku, udekorowaną gałązkami kolendry i plasterkami cytryny.

« Powrót