Przepis kulinarny
Budyń warzywny Autor: ADAM   Data: 08.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11956
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
5 10 zł średni 40 min. niska

Składniki:

10 dag kapusty włoskiej, 15 dag ziemniaków, 10 dag marchwi, seler, por, 10 dag groszku zielonego, 2 bułki czerstwe, 4 jaja, 3 łyżki masła, sól, pieprz, imbir, przyprawa do zup, 3 łyżki tartej bułki

Jak przyrządzić?

Warzywa oczyszczamy, rozdrabniamy i gotujemy na parze. Ostudzone odciskamy i mielimy w maszynce. Dodajemy uprzednio namoczone i odciśnięte bułki oraz żółtka i tłuszcz. Masę dokładnie wyrabiamy i przyprawiamy do smaku. Ubijamy pianę z białek. Pianę delikatnie łączymy z masą. Do masy wsypujemy tartą bułkę. Masę wkładamy do żaroodpornych form budyniowych i szczelnie zamykamy. Gotujemy na parze przez 35 minut.

Potrzebne przybory:

parowar, żaroodporne formy budyniowe

Jak podawać?

Budyń podajemy z ostrymi sosami. Polecam korniszonowy.

« Powrót