Przepis kulinarny
Budyń szpinakowo-ryżowy z sosem śmietanowym Autor: ADAM   Data: 08.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=11958
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
5 10 zł średni 15 min. średnia

Składniki:

Budyń: 1 kg szpinaku, 15 dag ryżu, łyżka masła, 4 jaja, 2 łyżki tartej bułki, ząbek czosnku, sól, cukier. Sos: 2 łyżki masła, 4 łyżki mąki, szklanka wywaru z włoszczyzny, szklanka śmietany light, przyprawa do zup, pół cytryny, cukier, sól.

Jak przyrządzić?

Szpinak oczyszczamy, płuczemy. Ryż wkładamy do pojemnika będącego częścią parowaru. Szpinak i ryż gotujemy na parze. Szpinak odciskamy, mielimy dwa razy w maszynce. Masło ucieramy, dodajemy przyprawy i żółtka, ostudzony ryż oraz szpinak. Ubijamy pianę z białek i mieszamy ją dokładnie z całością. Masę wykładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką foremek, które szczelnie zamykamy. Budyń gotujemy 15 minut. Sos: Mąkę zasmażamy na jasny kolor, rozprowadzamy wywarem, dodajemy śmietanę, cukier, sól i sok z cytryny.

Potrzebne przybory:

parowar, żaroodporne formy budyniowe

Jak podawać?

Budyń podajemy polany sosem śmietanowym.

« Powrót