Przepis kulinarny
Lasagne Autor: Ala   Data: 28.10.2002
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=12
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
2-3 porcje 10 zł średni 30 min. średnia

Składniki:

- gotowe płaty makaronowe do lazanii, - ajwar-sos pomidorowo-paprykowy, - ser feta, - miękka wędlina, - oliwki zielone lub czarne, - ser żółty,

Jak przyrządzić?

1 płat makaronowy posmarować sosem ajwar lub ketchupem. Na to posypać drobno pokrojoną wędlinę. Następny płat posmarować dwustronnie ajwarem, rozłożyć ser feta. Następny płat posmarować dwustronnie ajwarem, znowu wędlina, oliwki. Wszystko układamy jak wafel. Ostatni płat także posmarować dwustronnie ajwarem, ale z wierzchu posypać żółtym serem. Piec "wafel" zawinięty w folię w piekarniku w temp. ok. 180 stopni przez ok. 15 min.

Potrzebne przybory:

Podłużna foremka lub folia do pieczenia.

Uwagi:

Tak jak wafel, płaty można przekładać różnymi składnikami. Sos powoduje rozmiękczenie i "ugotowanie się" płatów lazanii.

« Powrót