Przepis kulinarny
Łosoś na parze Autor: juta   Data: 09.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=12027
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? 20 zł średni 8 min. średnia

Składniki:

filet z łososia, czosnek, masło, przyprawy do ryb, sól i pieprz, sok z cytryny

Jak przyrządzić?

Łososia natrzeć przyprawami, obsypać kawałkami czosnku przeciśniętymi przez praskę i obłożyć kawałkami masła. Odstawić, najlepiej na godzinę, w chłodne miejsce, by mięso ryby przeszło wszystkimi przyprawami. W garnku do gotowania na parze (najlepiej na dołączonej wkładce) układać mięso i gotować, po 4 min z każdej strony.

Potrzebne przybory:

Parowar, ale równie dobrze można tę potrawę przygotować w mikrofalówce bądź w piekarniku pod folią aluminiową.

Jak podawać?

Najlepiej podawać z sosem tzatziki i młodymi ziemniaczkami. Do tego wytrawne lub półwytrawne winko, świeczki i już:)

Uwagi:

« Powrót