Przepis kulinarny
Chrupiące grzybki Autor: zdrowybysiorek   Data: 13.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=12085
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

1 kg grzybków, np. podgrzybków, mogą być pieczarki, mąka, butelka piwa Żywiec, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, zioła prowansalskie, ostra papryka w proszku, vegeta lub inne warzywko, olej do głębokiego smażenia. Sos: śmietana 30%, 3 łyzki majonezu, pęczek szczypiorku, świeże zioła, jakie lubicie, sól, pieprz, sok z cytryny, cukier.

Jak przyrządzić?

Grzyby oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić. Do wysokiej miski wlać świeżo otwartą butelkę piwka, wbić 2 jajka, zmiksować, dosypać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na gładką maź o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto doprawić vegetą, papryką, ziołami prowansalskimi. Grzybki moczyć w cieście i wrzucać na dobrze rozgrzany olej, którego powinno być powyżej 2 szklanek. Smażyć do zrumienienia. Przygotowanie sosu: Śmietanę mieszamy z drobno pokrojonym szczypiorkiem, ziołami, majonezem. Doprawiamy sokiem z cytryny (kilka kropel), solą i pieprzem, odrobina cukru nie zaszkodzi. Grzybki po usmażeniu dobrze jest osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Maczamy w sosie i zjadamy :)

Uwagi:

Smacznego:-)

« Powrót