Przepis kulinarny
Zupa brokułowo-stiltonowa Autor: MiA   Data: 14.06.2006
Żródło: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=12101
Porcje: Koszt: Trudność: Czas: Kaloryczność:
? ? zł średni ? min. ?

Składniki:

2 brokuły, ser stilton blue (wedle uznania) lub inny pleśniowy, ale bardzo wyraźny w smaku, kostka warzywna lub rosołowa, liść laurowy, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz czarny do smaku

Jak przyrządzić?

Zagotować wodę (ok. 1,5 l) z zielem angielskim, liściem laurowym i kostką warzywną lub rosołową. Brokuły umyć, podzielić na mniejsze cząstki i wrzucić do wrzącego wywaru. Gotować na małym ogniu, aż brokuły staną się bardzo miękkie. Następnie zmiksować zawartość garnka, dodać rozdrobniony ser i gotować jeszcze przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem.

Potrzebne przybory:

mikser ze specjalną nasadką do rozdrabniania

Jak podawać?

W głębokich miseczkach, z bagietką i zimnym masełkiem.

Uwagi:

W celu osiągnięcia gęstszej konsystencji zupy można dodać ziemniaki, które gotujemy razem z brokułami. Osobiście wolę zagęszczać zupę większą ilością brokułów. Nie należy żałować pieprzu czarnego!

Czas przygotowania:

« Powrót